,Chapter 01: simplified medical language
Multiple choice
1. The main body of a word is called a:
a. Suffix.
b. Word root.
c. Combining vowel.
d. Combining form.
Ans: b ref: p. 2 top: word roots and combining forms
2. Latin roots are used to write words naming and describing:
a. Diseases.
b. Conditions.
c. Diagnosis.
d. Structures of the body.
Ans: d ref: p. 3 top: word roots and combining forms
3. When written alone, a prefix is usually followed by this to indicate that another word
follows the prefix to suffix.
b. Comma.
c. Hyphen.
d. Word root.
Ans: c ref: p. 4 top: prefixes and suffixes
4. A combining vowel is used:
a. When the suffix that follows begins with a consonant.
b. When the suffix that follows begins with a consonant.
c. When there is no prefix.
d. When there is a prefix.
Ans: a ref: p. 5 top: combining word parts to write terms
5. Which word root is Greek for “stone”?
a. Psyche
b. Lithos
c. Oris
, D. Cauda
Ans: b ref: p. 2 top: word roots and combining forms
6. The punctuation mark that designates a combining form is a:
a. Comma.
b. Parenthesis.
c. Diagonal slash.
d. Semicolon.
Ans: c ref: p. 3 top: word roots and combining forms
7. The most frequently used combining vowel is:
i i i i i i
a. O.
b. A.
c. I.
d. E.
Ans: a ref:p.3 i i i i topd:i sct ri bo umt i obninoif nthgis wd ooc ur dm epnat ri stsillteog aw
l rite terms i i i
a. Ord root i
b. Prefix
c. Combining vowel i
d. Suffix
Ans: d i i ref: p. 4 i i top: prefixes and suffixes
i i i
11. Learning the meanings of word parts:
i i i i i
a. Is not important as long as every word is memorized.
i i i i i i i i i
b. Is one of the most difficult tasks to master in health care.
i i i i i i i i i i i
c. Should be done only if time allows. i i i i i i
d. Eliminates the necessity of memorizing each new word encountered. i i i i i i i i
Ans: d i i ref: p. 5 i i top: w ord parts i i
12. Borrowing of medical words from latin or green began around the year:
i i i i i i i i i i i
a. 1500.
b. 1700.
c. 1800.
d. 1900.
Ans: a i i ref: p. 1 i i top:simplifying medical terms
i i i
, 13. Latina nd green combined are the origin of what percentage of medical terms?
i i i i i i i i i i i i
a. 40 % i
b. 50 % i
c. 70 % i
d. 90 % i
Ans: d i i ref: p. 1 i i top:simplifying medical terms
i i i
14. The suffix “-itis” means:
i i i
a. Excision.
b. Inflammation.
c. Reverse.
d. Repair.
Ans: b i i ref: p. 2 i i top: prefixes and suffixes
i i i
15. A compound word is a word in which two of what are combined?
i i i i i i i i i i i i
a. Suffixes
b. Prefixes
c. Combining vowels i
d. Word roots i
Ans: d i i ref: p. 2 i i top: w ord parts
i i
16. Eponyms are: i
a. Diseases, organs, procedures, or bodily functions named after a person. i i i i i i i i i
b. Diseases, organs, procedures, or bodily functions named after a place. i i i i i i i i i
c. Always capitalized. i
d. Never capitalized. i
Ans: b i i ref: p. 8 i i top: proper names
i i
17. Md stands for:
i i
a. Moderndoctor. i
b. Medical dentistry. i
C. Docto ro fmedicined i i
D. Distribution of th i i
Ans: c i i ref: p. 9 i i top: abbreviations
i
20. In phar macology, drugs are grouped into classes based on their:
i i i i i i i i i
a. Major effects. i