V V
FOR
BIOLOGICALSCIENCE V
Textbook Authors v
Scott Freeman, University of Washington
v v v v
v MichaelHarrington,Universityof Alberta
v v v v
v Joan Sharp, Simon Fraser University
v v v v
,Biological Science, Canadian Edition., 2e (Freeman et al.) Chapter 1
v v v v v v v v v
vBiology and the Tree of Life v v v v v
1) The pattern component of the cell theory claims that all organisms consist of cells.
v v v v v v v v v v v v v
A) true
B) false
Answer: A
v v
Reference: Section 1.1 v v
Bloom's Level: Remembering
v v v
LOs: Chp1-2. Describe the two components of the cell theory.
v v v v v v v v v
2) How does a scientific theory differ from a scientific hypothesis?
v v v v v v v v v
A) There is no difference—the terms are interchangeable.
v v v v v v
B) A theory is an explanation for a very general phenomenon or observation; hypotheses treat
v v v v v v v v v v v v v
more specific observations.
v v v
C) A hypothesis is an explanation for a very general phenomenon; theories treat more specific
v v v v v v v v v v v v v
issues.
v
D) Theories define scientific laws; hypotheses are used to set up experiments.
v v v v v v v v v v
Answer: B
v v
Reference: Section 1.1 v v
Bloom's Level: Comprehension v v
LOs: Chp1-2. Describe the two components of the cell theory.
v v v v v v v v v
3) Algae in the genus Caulerpa typically grow to a length of over half a meter and have structures
v v v v v v v v v v v v v v v v v
similar to stems, leaves, and roots. Reproduction occurs when adults produce sperm and eggs that
v v v v v v v v v v v v v v v
fuse to form offspring. Each adult Caulerpa, however, consists of just a single cell. Which of the
v v v v v v v v v v v v v v v v v
following statements is true?
v v v v
A) Caulerpa violate the pattern component of the cell theory—that all organisms consist of cells.
v v v v v v v v v v v v v
B) Caulerpa violate the process component of the cell theory—that all cells come from
v v v v v v v v v v v v
preexisting cells.
v v
C) Caulerpa violate both the pattern and process components of the cell theory. v v v v v v v v v v v
D) The existence of Caulerpa is consistent with the cell theory.
v v v v v v v v v
Answer: D
v v
Reference: Section 1.1 v v
Bloom's Level: Comprehension v v
LOs: Chp1-2. Describe the two components of the cell theory.
v v v v v v v v v
4) Which statement about spontaneous generation is FALSE?
v v v v v v
A) Pasteur demonstrated that it does not occur under normal laboratory conditions.
v v v v v v v v v v
B) It apparently occurred at least once–when life on Earth began.
v v v v v v v v v
C) It occurs every time a new species evolves from a preexisting species.
v v v v v v v v v v v
D) It addresses the formation of living cells from previously nonliving material.
v v v v v v v v v v
Answer: C
v v
Reference: Section 1.1 v v
Bloom's Level: Remembering
v v v
LOs: Chp1-2. Describe the two components of the cell theory.
v v v v v v v v v
,5) Recall Pasteur's experiment on spontaneous generation. Originally, he used sealed and unsealed
v v v v v v v v v v v
flasks instead of swan-necked and unsealed flasks. Critics claimed that the experiment was
v v v v v v v v v v v v v
inconclusive. Which of the following criticisms would be addressed by using a swan-necked flask
v v v v v v v v v v v v v v
instead of the sealed flask?
v v v v v
A) The broth was heated too intensively.
v v v v v
B) There had not been enough time for spontaneous generation to occur.
v v v v v v v v v v
C) Fresh air is required for spontaneous generation.
v v v v v v
D) The broth was not nutritious enough.
v v v v v
Answer: C
v v
Reference: Section 1.1 v v
Bloom's Level: Comprehension/Applying
v v
LOs: Chp1-2. Describe the two components of the cell theory.
v v v v v v v v v
6) Which of the following is the best example of a heritable variation?
v v v v v v v v v v v
A) skin cancer v
B) amputation
C) red hair v
D) loveformusic v v
Answer: C
v v
Reference: Section 1.2 v v
Bloom's Level: Comprehension
v v
LOs: Chp1-1. Name five fundamental characteristics shared by all living organisms.
v v v v v v v v v v
7) How does artificial selection differ from natural selection?
v v v v v v v
A) Artificial selection occurs only in computer simulations, not with actual organisms.
v v v v v v v v v v
B) Artificial selection is based on conscious choices by humans.
v v v v v v v v
C) Artificial selection occurs only with plants. v v v v v
D) Artificial selection is not based on heritable variation, but on new mutations.
v v v v v v v v v v v
Answer: B
v v
Reference: Section 1.2 v v
Bloom's Level: Comprehension
v v
LOs: Chp1-3. Briefly explain the theory of natural selection, and clarify the two conditions that are
v v v v v v v v v v v v v v v
necessary and sufficient for natural selection to bring about evolutionary change in a population.
v v v v v v v v v v v v v v
, 8) Over the past several decades, natural selection has caused populations of Staphylococcus aureus
v v v v v v v v v v v v
(an infectious wound bacterium) to evolve resistance to most antibiotics. If antibiotic use were
v v v v v v v v v v v v v v
stopped, what would you predict would happen to these S. aureus populations?
v v v v v v v v v v v v
A) They will go extinct without the antibiotic.
v v v v v v
B) The populations will begin colonizing new environments.
v v v v v v
C) The frequency of nonresistant forms will increase in these populations.
v v v v v v v v v
D) The frequency of resistant forms will definitely increase in these populations.
v v v v v v v v v v
Answer: C
v v
Reference: Section 1.2 v v
Bloom's Level: Applying
v v v
LOs: Chp1-3. Briefly explain the theory of natural selection, and clarify the two conditions that are
v v v v v v v v v v v v v v v
necessary and sufficient for natural selection to bring about evolutionary change in a population.
v v v v v v v v v v v v v v
9) Environments all over the world are changing as a result of global warming. Could this v v v v v v v v v v v v v v
influence natural selection?
v v v
A) No. The environment is always changing. Global warming is nothing new.
v v v v v v v v v v
B) Yes. Traits that help individuals produce more offspring in warmer environments will
v v v v v v v v v v v
increase in frequency.
v v v
C) No. The only change will be that species from hot environments will expand their ranges.
v v v v v v v v v v v v v v
D) Yes. Mutations occur more frequently in hot environments.
v v v v v v v
Answer: B
v v
Reference: Section 1.2 v v
Bloom's Level: Applying
v v v
LOs: Chp1-3. Briefly explain the theory of natural selection, and clarify the two conditions that are
v v v v v v v v v v v v v v v
necessary and sufficient for natural selection to bring about evolutionary change in a population.
v v v v v v v v v v v v v v
10) The "heat" in chili peppers is due to a molecule called capsaicin. Suppose you breed chili peppers
v v v v v v v v v v v v v v v v
that have low amounts of capsaicin over many generations in order to make them milder (have less
v v v v v v v v v v v v v v v v v
capsaicin). What process is occurring?
v v v v v
A) heritable variation v
B) environmental change v
C) natural selection v
D) artificialselection v
Answer: D
v v
Reference: Section 1.2 v v
Bloom's Level: Comprehension/Remembering
v v
LOs: Chp1-3. Briefly explain the theory of natural selection, and clarify the two conditions that are
v v v v v v v v v v v v v v v
necessary and sufficient for natural selection to bring about evolutionary change in a population.
v v v v v v v v v v v v v v