m
,Chapterm01:mLeadershipmandmManagementmPrinciples
Huber:mLeadershipm&mNursingmCaremManagement,m7thmEdition
MULTIPLEmCHOICE
1. Leadershipmismbestmdefinedmas:
a. anminterpersonalmprocessmofmparticipatingmbymencouragingmfellowship.
b. delegationmofmauthoritymandmresponsibilitymandmthemcoordinationmofmactivities.
c. inspiringmpeoplemtomaccomplishmgoalsmthroughmsupportmandmconfidencembuilding.
d. themintegrationmofmresourcesmthroughmplanning,morganizing,mandmdirecting.
ANS:m C
Leadershipmismthemprocessmofminfluencingmpeoplemtomaccomplishmgoalsmbyminspiringmconfid
encemandmsupportmamongmfollowers.
DIF:
CognitivemLevel:mRememberm(Knowledg
e)mTOP:m NursingmProcess:mAssessment
MSC:m ClientmNeeds:mSafemandmEffectivemCaremEnvironment:mManagementmofmCare
2. Ammedical-
surgicalmunitmreportsmhighermratesmofmpatientmsatisfactionmcoupledmwithmhighmratesmofmstaf
fmsatisfactionmandmproductivity.mWhichmofmthemfollowingmismattributedmtomthemdatamfindin
gs?
a. Effectivemleadership
b. Managementminvolvement
c. Mentoring
d. Rewardsmandmrecognition
ANS:m A
Effectivemleadershipmismimportantminmnursingmbecausemofmthemimpactmonmnurses’mworkmliv
es,mitmbeingmamstabilizingminfluencemduringmchange,mandmformnurses’mproductivitymandmqual
itymofmcare.
DIF:
CognitivemLevel:mApplym(Applicatio
n)mTOP:m NursingmProcess:mAssessment
MSC:m ClientmNeeds:mSafemandmEffectivemCaremEnvironment:mManagementmofmCare
3. Amstaffmregisteredmnursem(RN)mismleadingmammultidisciplinarymclinicalmpathwaymteam
minmthemdevelopmentmofmcaremformpatientsmwithmtotalmkneemreplacement.mWhichmofmt
hemfollowingmstatementsmexemplifiesmleadershipmbehaviorsminmamclinicalmpathwaymte
ammmeeting?
a. “Nursingmismresponsiblemformpainmcontrolmofmthemtotalmkneemreplacementmpatient.”
b. “Ourmpharmacistmhasmprovidedmsomemexcellentmpainmcontrolmliterature.”
c. “Physicalmtherapy’smexpertisemisminmrehabilitation,mnotmpainmcontrol.”
d. “Totalmkneemreplacementmpatientsmrequiremoptimalmpainmcontrol.”
ANS:m B
Leadershipmismthemprocessmofminfluencingmpeoplemtomaccomplishmgoalsmbyminspiringmconfi
dencemandmsupportmamongmfollowers.mThemcorrectmanswermismsupportivemofmamteammmemb
er’smworkmandmdepictsmsomemskillmatminterpersonalmrelationships.
DIF:
CognitivemLevel:mApplym(Applicatio
n)mTOP:m NursingmProcess:mAssessment
MSC:m ClientmNeeds:mPhysiologicalmIntegrity:mPharmacologicalmandmParenteralmTherapies
,4. Whichmofmthemfollowingmismtruemofmmanagementmactivities?
a. Inspiringmamvisionmismammanagementmfunction.
b. Managementmismfocusedmonmtaskmaccomplishment.
c. Managementmismmoremfocusedmonmhumanmrelationships.
d. Managementmismmoremimportantmthanmleadership.
ANS:m B
Managementmismfocusedmonmtaskmaccomplishment.
DIF:
CognitivemLevel:mRememberm(Knowledg
e)mTOP:m NursingmProcess:mAssessment
MSC:m ClientmNeeds:mSafemandmEffectivemCaremEnvironment:mManagementmofmCare
5. Duringmamstaffmmeeting,mamgroupmofmRNsmhasmcomplainedmthatmmedicationsmaremnotmarriv
ingmtomthemunitminmamtimelymmanner.mThemnursemmanagermsuggestsmthatmthemgroupmresolv
emthismissuemthroughmthemdevelopmentmandmworkmofmammultidisciplinarymteammledmbymone
mofmthese mRNs.mThismscenariomdemonstrates:
a. adaptation.
b. empowerment.
c. flexibility.
d. relationshipmmanagement.
ANS:m B
Empowermentmismthemgivingmofmauthority,mresponsibility,mandmthemfreedommtomact.mI
nmthismsituation,mthemmanagermhasmgivenmauthority,mresponsibility,mandmthemfreedom
mtomactminmtheminvestigationmandmresolutionmofmthismissue.
DIF:
CognitivemLevel:mApplymN
( Ap R
p l icaIti on
G) mTOP:m NursingmProcess:mAssessment
MSC:m ClientmNeeds:mSafemandmEffectivemCaremEnvironment:mManagementmofmCare
6. Amnursemismcaringmformanmelderlympatientmwhomwasmadmittedmaftermsustainingmamfallmatmho
me.m Whenmcreatingmamcaremplanmformthempatient,mshemrequestsmthatmthemdoctormordermamhom
emhealthmvisitmtomassessmformhomemsafetymandmmedicationmcompliance.m Inmaddition,mthemnur
semismconcernedmaboutmthemnutritionmofmthempatientmandmrequestsmamdietitianmevaluation.mTh
emnursemismdemonstratingmwhichmofmthemfollowingmleadershipmskills?
a. Caremprovider
b. Businessmprinciples
c. Caremcoordination
d. Changemmanagement
ANS:m C
Caremcoordinationmismthemdeliverymofmnursingmservicesmthatminvolvesmthemorganizationmandm
coordinationmofmcomplexmactivities.mThemnursemusesmmanagerialmandmleadershipmskillsmtomf
acilitatemdeliverymofmqualitymcare.
DIF: CognitivemLevel:mApplym(Application)
TOP:m NursingmProcess:mPlanningmMSC:m ClientmNeeds:mPhysiologicalmIntegrity:mReducti
onmofmRiskmPotential
7. Interpersonalmcommunicationmandmthemabilitymtomapply
aremtwomcriticalmskillsmeverymnu
rsemneedsmtomenhancemprofessionalmpractice.
a. vision
, b. supervision
c. delegation
d. problemmsolving
ANS:m D
Everymnursemneedsmtwomcriticalmskillsmtomenhancemprofessionalmpractice.mOnemismamskillmatmint
erpersonalmrelationships.mThismismfundamentalmtomleadershipmandmthemworkmofmnursing.mThems
econdmskillmismapplyingmthemproblem-
solvingmprocess.mThisminvolvesmcriticalmthinking,mproblemmidentification,mandmthemdevelopmen
tmofmobjectivity.
DIF:
CognitivemLevel:mRememberm(Knowledg
e)mTOP:m NursingmProcess:mAssessment
MSC:m ClientmNeeds:mSafemandmEffectivemCaremEnvironment:mManagementmofmCare
8. Goodmleadersmneedmtombemablemtomdemonstratemanmintuitivemskillmofmempathymandmexpress
ivenessmwhenmdealingmwithmothersminmthemworkplace.mThismrequiresmsensitivitymandmawar
enessmofmthememotionsmandmmoodsmofmothersmandmismknownmas:
a. socialmawareness.
b. self-awareness.
c. self-management.
d. relationshipmmanagement.
ANS:m A
Socialmawarenessmismanmintuitivemskillmofmempathymandmexpressivenessminmbeingmsensitivem
andmawaremofmthememotionsmandmmoodsmofmothers.
DIF: CognitivemLevel:mRememberm(Knowledge)
t m NursingmProcess:mAssessN
nR
TOP: me SINGTB.COM
U
MSC:m ClientmNeeds:mSafemandmEffective mCaremEnvironment:mManagement mofmCare
9. Thempersonalmleadershipmskillmformnursesmthatmconsistsmofmself-
awareness,mdiscipline,mmotivation,msocialmawareness,mandmrelationshipmmanagementmismkno
wnmasmwhat?
a. Leadership.
b. Management.
c. Emotionalmintelligence
d. Vision
ANS:m C
Amongmthemimportantmpersonalmleadershipmskillsmformnursesmismemotionalmintelligencem(EI)
.mEImtraitsmarememotionalmfactorsmconsistingmofmfivemdefiningmattributes:mself-awareness,
self-regulationmormdiscipline,mmotivation,msocialmawareness,mandmrelationshipmmanagement.
DIF:
CognitivemLevel:mRememberm(Knowledg
e)mTOP:m NursingmProcess:mImplementation
MSC:m ClientmNeeds:mSafemandmEffectivemCaremEnvironment:mManagementmofmCare
10. aremvitalmtomgoodmleadersmbecausemtheymaremablemtomtakemthemvisionmofmthemlea
dermandmachievemthemdeterminedmgoals.
a. Managers
b. Motivators
c. Visionaries
d. Followers