Best Revision Material
1. Question: What is the treatment of choice for community acquired, uncomplicated
pneumonia?
Answer: Amoxicillin
2. Question: Vitamin B12 deficiency anemia is a type of what anemia?
Answer: Pernicious; macrocytic
3. Question: Prostate infection or inflammation can cause a sharp rise in PSA values. When
should this value go back down to normal levels and be checked after an acute infection?
Answer: After 4 weeks
4. Question: What is the most common cause of atypical pneumonia in adults?
Answer: Mycoplasma pneumoniae
5. Question: Which herbal supplement is thought to help BPH?
Answer: Saw palmetto
6. Question: A male patient presents to your clinic with a lump in his breast. How should
we work this up?
Answer: Clinical breast exam, mammogram, AND ultrasound
7. Question: If a patient with strep comes back after 48 hours with no improvement on
antibiotics, what should you then prescribe?
Answer: A penicillin or cephalosporin with beta lactamase coverage
, 8. Question: How long must a tick be attached to the skin in order for Lyme disease to be
transferred?
Answer: 48 hours
9. Question: When should kids be treated for hypertension?
Answer: If they also have diabetes, are symptomatic, have hypertension > 95th
percentile, or when end organ damage is present
10. Question: ACEIs can cause what electrolyte abnormality?
Answer: Hyperkalemia
11. Question: A positive "drop arm" test is a sign of what?
Answer: Torn rotator cuff
12. Question: What is the medical term for spoon shaped nails?
Answer: Koilonychia
13. Question: Koilonychia is a sign of what?
Answer: Iron deficiency anemia
14. Question: How is influenza diagnosed?
Answer: A nasal swab
15. Question: What finding would most likely differentiate gout from septic arthritis?
Answer: Fever would be indicative of septic arthritis.
16. Question: Diphenhydramine has what properties and is contraindicated in which patient
populations?