EXAMINATION PREP COMPLETE 150 QUESTIONS WITH 100%
VERIFIED ANSWERS
1. Condensate from cooling coils or evaporators shall be conveyed from the
drain pan outlet to:
A) The outside
B) An approved place of disposal
C) A larger pan
D) Any of the above
Answer: B) An approved place of disposal
2. What is the minimum thickness of Portland cement mortar that must be
applied from the footing to the finish grade of an exterior foundation wall for
damp proofing?
A) 1-3/8"
B) 1"
C) 1-1/2"
D) 3/8"
Answer: D) 3/8"
3. A Type 4 building is also described as what type of construction?
A) Combustible
B) Solid
C) Heavy timber
D) Steel frame
Answer: C) Heavy timber
,4. A fall protection plan must include all of the following except:
A) Procedures for the rescue of a fallen worker
B) Administrative notes
C) Maintenance notes
D) A competent person to implement and supervise the plan
Answer: B) Administrative notes
5. What is the required R-value for wood frame walls in Massachusetts?
A) 13
B) 21 or 15 + 3
C) 19
D) 20 or 13 + 5
Answer: D) 20 or 13 + 5
6. In a single-family home, except for kitchens, what is the minimum square
footage that a room is considered habitable?
A) 70
B) 50
C) 100
D) No minimum
Answer: A) 70
7. When an occupant load is 50 or more, egress doors shall:
A) Swing inward
B) Be revolving doors
,C) Swing in the direction of egress travel
D) Be double doors
Answer: C) Swing in the direction of egress travel
8. Handrails shall be provided on at least one side of each continuous run of
stairs with ______ or more risers.
A) 4
B) 6
C) 12
D) 10
Answer: A) 4
9. Ladders must extend ______ feet beyond the eaves or edge of a roof.
A) 3
B) 2
C) 4
D) 2.5
Answer: A) 3
10. Ferrous metals contain mostly what?
A) Zinc
B) Iron
C) Lead
D) Aluminum
Answer: B) Iron
, 11. Walls that separate sleeping units in the same building must comply with the
provisions for:
A) Smoke partitions
B) Smoke barriers
C) Fire partitions
D) Fire barriers
Answer: C) Fire partitions
12. Energy code requires that non-conditioned space which is altered to become
conditioned space:
A) Must be brought into partial compliance
B) Must be brought into full compliance
C) Nothing is required
D) It is not allowed
Answer: B) Must be brought into full compliance
13. Habitable rooms are required to have natural light with an aggregate glazing
area that is not less than ______ % of the floor area.
A) 10
B) 8
C) 4
D) 6
Answer: B) 8
14. Masonry chimney cleanout openings shall be provided within ______ inches
of the base of each flue.