Test Bank CHAPTER 23 STATEMENT OF CASH FLOWS - $19.49   Add to cart

Exam (elaborations)

Test Bank CHAPTER 23 STATEMENT OF CASH FLOWS

CHAPTER 23 STATEMENT OF CASH FLOWS IFRS questions are available at the end of this chapter. TRUE-FALSE—Conceptual Description F 1. Primary purpose of the statement of cash flows. T 2. Information provided by statement of cash flows. T 3. Classification of operating activities. F 4. First step in cash flow statement preparation. T 5. Reconciling beginning and ending cash balances. F 6. Net income and net cash flow from operating activities. T 7. Converting net income to net cash flow from operating activities. F 8. Reporting cash receipts/disbursements in direct method. T 9. Indirect method adjustments. F 10. FASB’s recommended method. T 11. Decrease in accounts receivable and cash-basis revenues. F 12. Decrease in prepaid expenses. F 13. Income from equity method investment. T 14. Computing cash receipts from customers. F 15. Computing cash payments for operating expenses. F 16. Amortization of bond premium. T 17. Purchases and sales of trading securities. T 18. Disclosing noncash investing and financing activities. F 19. Use of cash flow worksheet. T 20. Reporting stock dividends on worksheet. MULTIPLE CHOICE—Conceptual Description c 21. Objective of the statement of cash flows. c 22. Primary purpose of the statement of cash flows. c S23. Answers provided by the statement of cash flows. b S24. First step in cash flow statement preparation. d 25. Definition of cash equivalents. d 26. Cash flow effect of a short-term nontrade note payable. c S27. Reporting revenues and expenses on a cash basis. b 28. The effect of an inventory increase on cash flows from operating activities. b 29. Cash flow effects of a stock dividend. b 30. Effect of a change in dividends payable. d 31. Effect of cash dividend declaration on operating cash flows. c 32. Cash flow effects of major repairs on machinery. c P33. Classifying items as investing activities. b P34. Classification of a financing activity. b S35. Reporting amortization of bond premium. c S36. Converting accrual based expense to cash basis. b 37. Adjustment to income for inventory increase. c 38. Adjustment under the direct and indirect methods. c 39. Adjustment to cost of goods sold under the direct method. MULTIPLE CHOICE—Conceptual (cont.) Description a 40. Adjustment for an increase in accounts payable. a 41. Adjustment for a decrease in prepaid insurance. b 42. Direct method vs. indirect method. c 43. Direct method vs. indirect method. c 44. Addition to net income under indirect method. b 45. Deduction from net income under indirect method. b 46. Statement of cash flows information. d 47. Adjustment for equity method investment income. a 48. Reporting extraordinary transactions. d 49. Events not shown on statement of cash flows. c S50. Reporting significant noncash transactions. P These questions also appear in the Problem-Solving Survival Guide. S These questions also appear in the Study Guide. MULTIPLE CHOICE—Computational Description b 51. Determine net cash flow from investing activities. b 52. Determine net cash flow from financing activities. c 53. Determine net cash flow from operating activities. d 54. Determine net cash flow from investing activities. c 55. Determine net cash flow from financing activities. a 56. Determine cash flows from investing activities. d 57. Determine cash flows from financing activities. a 58. Determine net cash flow from operating activities. c 59. Determine net cash flow from investing activities. b 60. Determine cash received from customers (direct method). d 61. Determine taxes paid (direct method). c 62. Determine net cash flow from financing activities. c 63. Compute net cash used in financing activities. c 64. Sale of fixed assets at a gain/cash flow effects. b 65. Analysis of plant asset account/cash flow presentation. c 66. Sale of equipment at a gain/cash flow effects. c 67. Determine depreciation expense for the year. b 68. Determine depreciation expense for the year. a 69. Calculate equipment purchased during the year. c 70. Calculate cost of equipment sold. a 71. Determine book value of equipment at end of year. b 72. Determine ending balance of accounts payable. c 73. Determine ending balance of retained earnings. d 74. Determine ending balance of capital stock. b 75. Determine the amount of a cash dividend. d 76. Reporting a stock dividend. c 77. Compute proceeds from issuance of bonds payable. a 78. Compute net cash provided by operating activities. a 79. Determine net income for period. a 80. Compute net cash provided by operating activities. a 81. Compute net cash provided by operating activities. MULTIPLE CHOICE—Computational (cont.) Description a 82. Compute cash flow from investing activities. c 83. Compute cash flow from financing activities. d 84. Compute cash provided by operating activities. c 85. Compute cash provided by investing activities. a 86. Compute cash used by financing activities. a 87. Compute net cash provided by operating activities. a 88. Compute net cash provided by operating activities. d 89. Determine net income for period. c 90. Compute cash payments for operating expenses. a 91. Compute cash payments to suppliers. c 92. Compute cash collections from customers. a 93. Compute cash payments to suppliers. c 94. Determine cash collected from accounts receivable. b 95. Determine cash paid on accounts payable to suppliers. d 96. Compute net cash provided by investing activities. a 97. Compute net cash provided by financing activities. b 98. Compute net cash flow from investing activities. d 99. Compute net cash flow from financing activities. b 100. Determine net income for period. a 101. Adjust net income for bad debt provision. c 102. Reporting insurance proceeds from a flood loss. b 103. Reporting a flood loss. c 104. Determine net cash flow from operating activities. b 105. Determine net cash flow from operating activities. MULTIPLE CHOICE—CPA Adapted Description a 106. Determine cash flow from investing activities. c 107. Determine cash flow from financing activities. c 108. Determine net cash used in investing activities. b 109. Determine net cash used in financing activities. b 110. Determine net cash provided by investing activities. b 111. Determine net cash provided by financing activities. c 112. Determine net cash provided by operating activities. a 113. Determine net cash used by investing activities. a 114. Determine net cash provided by financing activities. c 115. Determine depreciation charged to operations. b 116. Cash disbursements for insurance (direct method). EXERCISES Item Description E23-117 Direct and indirect methods (essay). E23-118 Classification of cash flows. E23-119 Classification of cash flows and transactions. E23-120 Effects of transactions on statement of cash flows. E23-121 Effects of transactions on statement of cash flows. E23-122 Effects of transactions on statement of cash flows. E23-123 Calculations for statement of cash flows. E23-124 Calculations for statement of cash flows. E23-125 Cash flows from operating activities (direct/indirect). E23-126 Statement of cash flows (indirect method). E23-127 Preparation of statement of cash flows (format provided). PROBLEMS Item Description P23-128 Statement of cash flows (indirect method). P23-129 Statement of cash flows (direct/indirect). P23-130 A complex statement of cash flows (indirect method). CHAPTER LEARNING OBJECTIVES 1. Describe the purpose of the statement of cash flows. 2. Identify the major classifications of cash flows. 3. Differentiate between net income and net cash flows from operating activities. 4. Contrast the direct and indirect methods of calculating net cash flow from operating activities. 5. Determine net cash flows from investing and financing activities. 6. Prepare a statement of cash flows. 7. Identify sources of information for a statement of cash flows. 8. Discuss special problems in preparing a statement of cash flows. 9. Explain the use of a worksheet in preparing a statement of cash flows. SUMMARY OF LEARNING OBJECTIVES BY QUESTIONS Item Type Item Type Item Type Item Type Item Type Item Type Item Type Learning Objective 1 1. TF 2. TF 21. MC 22. MC S23. MC Learning Objective 2 3. TF 4. TF 5. TF S24. MC 25. MC 26. MC 117. E Learning Objective 3 6. TF 7. TF S27. MC Learning Objective 4 8. TF 9. MC 28. MC 29. MC 30. MC 31. MC 117. E Learning Objective 5 32. MC 55. MC 62. MC 108. MC 113. MC 120. E 51. MC 56. MC 63. MC 109. MC 114. E 121. E 52. MC 57. MC 106. MC 110. MC 118. E 122. E 53. MC 59. MC 107. MC 111. MC 119. E Learning Objective 6 10. TF 58. MC 68. MC 75. MC 82. MC 89. MC 124. E 11. TF 60. MC 69. MC 76. MC 83. MC 112. MC 125. E 12. TF 61. MC 70. MC 77. MC 84. MC 115. MC 126. E P33. MC 64. MC 71. MC 78. MC 85. MC 116. MC 127. E P34. MC 65. MC 72. MC 79. MC 86. MC 121. E 128. P S35. MC 66. MC 73. MC 80. MC 87. MC 122. E 129. P S36. MC 67. MC 74. MC 81. MC 88. MC 123. E 130. P Learning Objective 7 13. TF 38. MC 42. MC 46. MC 93. MC 97. MC 14. TF 39. MC 43. MC 90. MC 94. MC 118. E 15. TF 40. MC 44. MC 91. MC 95. MC 120. E 37. MC 41. MC 45. MC 92. MC 96. MC Learning Objective 8 16. TF 48. MC 98. MC 103. MC 120. E 127. E 17. TF 49. MC 99. MC 104. MC 121. E 128. P 18. MC S50. MC 100. MC 105. MC 122. E 129. P 30. MC 53. MC 101. MC 118. E 125. E 130. P 47. MC 76. MC 102. MC 119. E 126. E Learning Objective 9 19. TF 20. TF Note: TF = True-False MC = Multiple Choice E = Exercise P = Problem TRUE FALSE—Conceptual 1. The primary purpose of the statement of cash flows is to provide cash-basis information about the company’s operating, investing, and financing activities. 2. The statement of cash flows provides information to help investors and creditors assess the cash and noncash investing and financing transactions during the period. 3. Companies classify some cash flows relating to investing or financing activities as operating activities. 4. The first step in the preparation of the statement of cash flows is to determine the net cash flow from operating activities. 5. The net increase (decrease) in cash reported on the statement of cash flows should reconcile the beginning and ending cash balances reported in the comparative balance sheets. 6. Under the accrual basis of accounting, net income is usually the same as net cash flow from operating activities. 7. A company can convert net income to net cash flow from operating activities through either the direct method or the indirect method. 8. The direct method, also called the reconciliation method, reports cash receipts and cash disbursements from operating activities. 9. The indirect method adjusts net income for items that affected reported net income but did not affect cash. 10. The FASB encourages the use of the indirect method over the direct method. 11. When accounts receivable decrease during a period, cash-basis revenues are higher than revenues reported on an accrual basis. 12. When prepaid expenses decrease during a period, expenses on the accrual-basis are lower than they are on a cash-basis. 13. Income from an investment in common stock using the equity method is added to net income in computing net cash provided from operating activities. 14. Cash receipts from customers are computed by adding a decrease in accounts receivable to revenue from sales. 15. Cash payments for operating expenses are computed by subtracting an increase in prepaid expenses and a decrease in accrued expenses payable from operating expenses. 16. A company should add back bond premium amortization to net income to arrive at net cash flow from operating activities. 17. Companies report the cash flows from purchases and sales of trading securities as cash flows from operating activities. 18. Noncash investing and financing activities are disclosed either in a separate schedule or in a separate note to the financial statements. 19. When numerous adjustments are necessary, companies often use a cash flow worksheet instead of preparing a statement of cash flows. 20. The issuance of stock dividends is entered on the cash flow worksheet, but is not reported in the statement of cash flows. True-False Answers—Conceptual Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. 1. F 6. F 11. T 16. F 2. T 7. T 12. F 17. T 3. T 8. F 13. F 18. T 4. F 9. T 14. T 19. F 5. T 10. F 15. F 20. T MULTIPLE CHOICE—Conceptual 21. It is an objective of the statement of cash flows to a. disclose changes during the period in all asset and all equity accounts. b. disclose the change in working capital during the period. c. provide information about the operating, investing, and financing activities of an entity during a period. d. none of these. 22. The primary purpose of the statement of cash flows is to provide information a. about the operating, investing, and financing activities of an entity during a period. b. that is useful in assessing cash flow prospects. c. about the cash receipts and cash payments of an entity during a period. d. about the entity's ability to meet its obligations, its ability to pay dividends, and its needs for external financing. S23. Of the following questions, which one would not be answered by the statement of cash flows? a. Where did the cash come from during the period? b. What was the cash used for during the period? c. Were all the cash expenditures of benefit to the company during the period? d. What was the change in the cash balance during the period? S24. The first step in the preparation of the statement of cash flows requires the use of information included in which comparative financial statements? a. Statements of cash flows b. Balance sheets c. Income statements d. Statements of retained earnings 25. Cash equivalents are a. treasury bills, commercial paper, and money market funds purchased with excess cash. b. investments with original maturities of three months or less. c. readily convertible into known amounts of cash. d. all of these. 26. A company borrows $10,000 and signs a 90-day nontrade note payable. In preparing a statement of cash flows (indirect method), this event would be reflected as a(n) a. addition adjustment to net income in the cash flows from operating activities section. b. cash outflow from investing activities. c. cash inflow from investing activities. d. cash inflow from financing activities. S27. To arrive at net cash provided by operating activities, it is necessary to report revenues and expenses on a cash basis. This is done by a. re-recording all income statement transactions that directly affect cash in a separate cash flow journal. b. estimating the percentage of income statement transactions that were originally reported on a cash basis and projecting this amount to the entire array of income statement transactions. c. eliminating the effects of income statement transactions that did not result in a corresponding increase or decrease in cash. d. eliminating all transactions that have no current or future effect on cash, such as depreciation, from the net income computation. 28. An increase in inventory balance would be reported in a statement of cash flows using the indirect method (reconciliation method) as a(n) a. addition to net income in arriving at net cash flow from operating activities. b. deduction from net income in arriving at net cash flow from operating activities. c. cash outflow from investing activities. d. cash outflow from financing activities. 29. A statement of cash flows typically would not disclose the effects of a. capital stock issued at an amount greater than par value. b. stock dividends declared. c. cash dividends paid. d. a purchase and immediate retirement of treasury stock. 30. When preparing a statement of cash flows (indirect method), which of the following is not an adjustment to reconcile net income to net cash provided by operating activities? a. A change in interest payable b. A change in dividends payable c. A change in income taxes payable d. All of these are adjustments. 31. Declaration of a cash dividend on common stock affects cash flows from operating activities under the direct and indirect methods as follows: Direct Method Indirect Method a. Outflow Inflow b. Inflow Inflow c. Outflow Outflow d. No effect No effect 32. In a statement of cash flows, the cash flows from investing activities section should report a. the issuance of common stock in exchange for a factory building. b. stock dividends received. c. a major repair to machinery charged to accumulated depreciation. d. the assignment of accounts receivable. P33. Xanthe Corporation had the following transactions occur in the current year: 1. Cash sale of merchandise inventory. 2. Sale of delivery truck at book value. 3. Sale of Xanthe common stock for cash. 4. Issuance of a note payable to a bank for cash. 5. Sale of a security held as an available-for-sale investment. 6. Collection of loan receivable. How many of the above items will appear as a cash inflow from investing activities on a statement of cash flows for the current year? a. Five items b. Four items c. Three items d. Two items P34. Which of the following would be classified as a financing activity on a statement of cash flows? a. Declaration and distribution of a stock dividend b. Deposit to a bond sinking fund c. Sale of a loan receivable d. Payment of interest to a creditor S35. The amortization of bond premium on long-term debt should be presented in a statement of cash flows (using the indirect method for operating activities) as a(n) a. addition to net income. b. deduction from net income. c. investing activity. d. financing activity. S36. Crabbe Company reported $80,000 of selling and administrative expenses on its income statement for the past year. The company had depreciation expense and an increase in prepaid expenses associated with the selling and administrative expenses for the year. Assuming use of the direct method, how would these items be handled in converting the accrual based selling and administrative expenses to the cash basis? Increase in Depreciation Prepaid Expenses a. Deducted From Deducted From b. Added To Added To c. Deducted From Added To d. Added To Deducted From 37. When preparing a statement of cash flows (indirect method), an increase in ending inventory over beginning inventory will result in an adjustment to reported net earnings because a. cash was increased while cost of goods sold was decreased. b. cost of goods sold on an accrual basis is lower than on a cash basis. c. acquisition of inventory is an investment activity. d. inventory purchased during the period was less than inventory sold resulting in a net cash increase. 38. When preparing a statement of cash flows, a decrease in accounts receivable during a period would cause which one of the following adjustments in determining cash flow from operating activities? Direct Method Indirect Method a. Increase Decrease b. Decrease Increase c. Increase Increase d. Decrease Decrease 39. In determining net cash flow from operating activities, a decrease in accounts payable during a period a. means that income on an accrual basis is less than income on a cash basis. b. requires an addition adjustment to net income under the indirect method. c. requires an increase adjustment to cost of goods sold under the direct method. d. requires a decrease adjustment to cost of goods sold under the direct method. 40. When preparing a statement of cash flows, an increase in accounts payable during a period would require which of the following adjustments in determining cash flows from operating activities? Indirect Method Direct Method a. Increase Decrease b. Decrease Increase c. Increase Increase d. Decrease Decrease 41. When preparing a statement of cash flows, a decrease in prepaid insurance during a period would require which of the following adjustments in determining cash flows from operating activities? Indirect Method Direct Method a. Increase Decrease b. Decrease Increase c. Increase Increase d. Decrease Decrease 42. When preparing a statement of cash flows, the following are used for which method in determining cash flows from operating activities? Gross Accounts Receivable Net Accounts Receivable a. Indirect Direct b. Direct Indirect c. Direct Direct d. Neither Indirect 43. Which of the following statements is correct? a. The indirect method starts with income before extraordinary items. b. The direct method is known as the reconciliation method. c. The direct method is more consistent with the primary purpose of the statement of cash flows. d. All of these. 44. When using the indirect method to prepare the operating section of a statement of cash flows, which of the following is added to net income to compute cash provided by/used by operating activities? a. Increase in accounts receivable. b. Gain on sale of land. c. Amortization of patent. d. All of the above are added to net income to arrive at cash flow from operating activities. 45. When using the indirect method to prepare the operating section of a statement of cash flows, which of the following is deducted from net income to compute cash provided by/used by operating activities? a. Decrease in accounts receivable. b. Gain on sale of land. c. Amortization of patent. d. All of the above are deducted from net income to arrive at cash flow from operating activities. 46. Which of the following is false concerning the statement of cash flows? a. When pension expense exceeds cash funding, the difference is deducted from investing activities on the statement of cash flows. b. The FASB requires companies to classify all income taxes paid as operating cash outflows. c. Under U.S. GAAP, the purchase of land by issuing stock will be shown as a cash outflow under investing activities and a cash inflow under financing activities. d. All of the above are true concerning the statement of cash flows. 47. Dolan Company reports its income from investments under the equity method and recognized income of $25,000 from its investment in Moss Co. during the current year, even though no dividends were declared or paid by Moss during the year. On Dolan's statement of cash flows (indirect method), the $25,000 should a. not be shown. b. be shown as cash inflow from investing activities. c. be shown as cash outflow from financing activities. d. be shown as a deduction from net income in the cash flows from operating activities section. 48. In reporting extraordinary transactions on a statement of cash flows (indirect method), the a. gross amount of an extraordinary gain should be deducted from net income. b. net of tax amount of an extraordinary gain should be added to net income. c. net of tax amount of an extraordinary gain should be deducted from net income. d. gross amount of an extraordinary gain should be added to net income. 49. Which of the following is shown on a statement of cash flows? a. A stock dividend b. A stock split c. An appropriation of retained earnings d. None of these S50. How should significant noncash transactions be reported in the statement of cash flows according to FASB Statement No. 95? a. They should be incorporated in the statement of cash flows in a section labeled, "Significant Noncash Transactions." b. Such transactions should be incorporated in the section (operating, financing, or investing) that is most representative of the major component of the transaction. c. These noncash transactions are not to be incorporated in the statement of cash flows. They may be summarized in a separate schedule at the bottom of the statement or appear in a separate supplementary schedule to the financials. d. They should be handled in a manner consistent with the transactions that affect cash flows. Multiple Choice Answers—Conceptual Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. 21. c 26. d 31. d 36. c 41. a 46. b 22. c 27. c 32. c 37. b 42. b 47. d 23. c 28. b 33. c 38. c 43. c 48. a 24. b 29. b 34. b 39. c 44. c 49. d 25. d 30. b 35. b 40. a 45. b 50. c MULTIPLE CHOICE—Computational Use the following information for questions 51 and 52. Napier Co. provided the following information on selected transactions during 2013: Purchase of land by issuing bonds $500,000 Proceeds from issuing bonds 1,000,000 Purchases of inventory 1,900,000 Purchases of treasury stock 300,000 Loans made to affiliated corporations 700,000 Dividends paid to preferred stockholders 200,000 Proceeds from issuing preferred stock 800,000 Proceeds from sale of equipment 100,000 51. The net cash provided (used) by investing activities during 2013 is a. $100,000. b. $(600,000). c. $(1,100,000). d. $(2,500,000). 52. The net cash provided by financing activities during 2013 is a. $1,100,000. b. $1,300,000. c. $1,600,000. d. $1,800,000. Use the following information for questions 53 through 55. The balance sheet data of Kohler Company at the end of 2013 and 2012 follow: 2013 2012 Cash $ 100,000 $ 140,000 Accounts receivable (net) 240,000 180,000 Merchandise inventory 280,000 180,000 Prepaid expenses 40,000 100,000 Buildings and equipment 360,000 300,000 Accumulated depreciation—buildings and equipment (72,000) (32,000) Land 360,000 160,000 Totals $1,308,000 $1,028,000 Accounts payable $272,000 $220,000 Accrued expenses 48,000 72,000 Notes payable—bank, long-term 160,000 Mortgage payable 120,000 Common stock, $10 par 936,000 636,000 Retained earnings (deficit) 32,000 (60,000) $1,308,000 $1,028,000 Land was acquired for $200,000 in exchange for common stock, par $200,000, during the year; all equipment purchased was for cash. Equipment costing $20,000 was sold for $8,000; book value of the equipment was $16,000 and the loss was reported as an ordinary item in net income. Cash dividends of $40,000 were charged to retained earnings and paid during the year; the transfer of net income to retained earnings was the only other entry in the Retained Earnings account. In the statement of cash flows for the year ended December 31, 2013, for Naley Company: 53. The net cash provided by operating activities was a. $104,000. b. $132,000. c. $112,000. d. $96,000. 54. The net cash provided (used) by investing activities was a. $52,000. b. $(80,000). c. $(272,000). d. $(72,000). 55. The net cash provided (used) by financing activities was a. $ -0-. b. $(40,000). c. $(80,000). d. $120,000. 56. The following information on selected cash transactions for 2013 has been provided by Mancuso Company: Proceeds from sale of land $190,000 Proceeds from long-term borrowings 400,000 Purchases of plant assets 144,000 Purchases of inventories 680,000 Proceeds from sale of Mancuso common stock 240,000 What is the cash provided (used) by investing activities for the year ended December 31, 2013, as a result of the above information? a. $46,000 b. $256,000. c. $190,000. d. $830,000. 57. Selected information from Dinkel Company's 2013 accounting records is as follows: Proceeds from issuance of common stock $ 600,000 Proceeds from issuance of bonds 1,800,000 Cash dividends on common stock paid 240,000 Cash dividends on preferred stock paid 90,000 Purchases of treasury stock 180,000 Sale of stock to officers and employees not included above 150,000 Dinkel's statement of cash flows for the year ended December 31, 2013, would show net cash provided (used) by financing activities of a. $90,000. b. $(330,000). c. $240,000. d. $2,040,000. Use the following information for questions 58 through 62. Harlan Mining Co. has recently decided to go public and has hired you as an independent CPA. One statement that the enterprise is anxious to have prepared is a statement of cash flows. Financial statements of Harlan Mining Co. for 2013 and 2012 are provided below. BALANCE SHEETS 12/31/13 12/31/12 Cash $306,000 $ 144,000 Accounts receivable 270,000 162,000 Merchandise inventory 288,000 360,000 Property, plant and equipment $456,000 $720,000 Less accumulated depreciation (240,000) 216,000 (228,000) 492,000 $1,080,000 $1,158,000 Accounts payable $ 132,000 $ 72,000 Income taxes payable 264,000 294,000 Bonds payable 270,000 450,000 Common stock 162,000 162,000 Retained earnings 252,000 180,000 $1,080,000 $1,158,000 INCOME STATEMENT For the Year Ended December 31, 2013 Sales $6,300,000 Cost of sales 5,364,000 Gross profit 936,000 Selling expenses $450,000 Administrative expenses 144,000 594,000 Income from operations 342,000 Interest expense 54,000 Income before taxes 192,000 Income taxes 72,000 Net income $ 216,000 The following additional data were provided: 1. Dividends for the year 2013 were $144,000. 2. During the year, equipment was sold for $180,000. This equipment cost $264,000 originally and had a book value of $216,000 at the time of sale. The loss on sale was incorrectly charged to cost of sales. 3. All depreciation expense is in the selling expense category. Questions 58 through 62 relate to a statement of cash flows (direct method) for the year ended December 31, 2013, for Harlan Mining Company. 58. The net cash provided by operating activities is a. $306,000. b. $216,000. c. $180,000. d. $150,000. 59. The net cash provided (used) by investing activities is a. $(264,000). b. $36,000. c. $180,000. d. $(216,000). 60. Under the direct method, the cash received from customers is a. $6,408,000. b. $6,192,000. c. $6,300,000. d. $6,330,000. 61. Under the direct method, the total taxes paid is a. $72,000. b. $30,000. c. $42,000. d. $102,000. 62. The net cash provided (used) by financing activities is a. $(180,000). b. $36,000. c. $(324,000). d. $144,000. 63. During 2013, Stout Inc. had the following activities related to its financial operations: Carrying value of convertible preferred stock in Stout, converted into common shares of Stout $ 360,000 Payment in 2013 of cash dividend declared in 2012 to preferred shareholders 186,000 Payment for the early retirement of long-term bonds payable (carrying amount $2,420,000) 2,450,000 Proceeds from the sale of treasury stock (on books at cost of $258,000) 300,000 The amount of net cash used in financing activities to appear in Stout's statement of cash flows for 2013 should be a. $1,790,000. b. $1,976,000. c. $2,336,000. d. $2,348,000. 64. Hager Company sold some of its plant assets during 2013. The original cost of the plant assets was $750,000 and the accumulated depreciation at date of sale was $700,000. The proceeds from the sale of the plant assets were $185,000. The information concerning the sale of the plant assets should be shown on Hager's statement of cash flows (indirect method) for the year ended December 31, 2013, as a(n) a. subtraction from net income of $35,000 and a $50,000 increase in cash flows from financing activities. b. addition to net income of $35,000 and a $85,000 increase in cash flows from investing activities. c. subtraction from net income of $35,000 and a $85,000 increase in cash flows from investing activities. d. addition of $85,000 to net income. 65. An analysis of the machinery accounts of Noller Company for 2013 is as follows: Machinery, Net of Accumulated Accumulated Machinery Depreciation Depreciation Balance at January 1, 2013 $500,000 $125,000 $375,000 Purchases of new machinery in 2013 for cash 200,000 — 200,000 Depreciation in 2013 — 100,000 (100,000) Balance at Dec. 31, 2013 $700,000 $225,000 $475,000 The information concerning Noller's machinery accounts should be shown in Noller's statement of cash flows (indirect method) for the year ended December 31, 2013, as a(n) a. subtraction from net income of $100,000 and a $200,000 decrease in cash flows from financing activities. b. addition to net income of $100,000 and a $200,000 decrease in cash flows from investing activities. c. $100,000 increase in cash flows from financing activities. d. $200,000 decrease in cash flows from investing activities. 66. Equipment which cost $213,000 and had accumulated depreciation of $114,000 was sold for $121,000. This transaction should be shown on the statement of cash flows (indirect method) as a(n) a. addition to net income of $22,000 and a $121,000 cash inflow from financing activities. b. deduction from net income of $22,000 and a $99,000 cash inflow from investing activities. c. deduction from net income of $22,000 and a $121,000 cash inflow from investing activities. d. addition to net income of $22,000 and a $99,000 cash inflow from financing activities. 67. During 2013, equipment was sold for $312,000. The equipment cost $504,000 and had a book value of $288,000. Accumulated Depreciation—Equipment was $1,374,000 at 12/31/12 and $1,470,000 at 12/31/13. Depreciation expense for 2013 was a. $120,000. b. $192,000. c. $312,000. d. $384,000. Use the following information for questions 68 and 69. Equipment that cost $350,000 and had a book value of $156,000 was sold for $180,000. Data from the comparative balance sheets are: 12/31/13 12/31/12 Equipment $2,160,000 $1,950,000 Accumulated Depreciation 660,000 570,000 68. Depreciation expense for 2013 was a. $308,000. b. $284,000. c. $54,000. d. $36,000. 69. Equipment purchased during 2013 was a. $560,000. b. $350,000. c. $210,000. d. $366,000. Use the following information for questions 70 through 74. Financial statements for Kiner Company are given below: Kiner Company Balance Sheet January 1, 2013 Assets Equities Cash $ 320,000 Accounts payable $ 152,000 Accounts receivable 288,000 Buildings and equipment 1,200,000 Accumulated depreciation— buildings and equipment (400,000) Common stock 920,000 Patents 144,000 Retained earnings 480,000 $1,552,000 $1,552,000 Kiner Company Statement of Cash Flows For the Year Ended December 31, 2013 Increase (Decrease) in Cash Cash flows from operating activities Net income $400,000 Adjustments to reconcile net income to net cash provided by operating activities: Increase in accounts receivable $(128,000) Increase in accounts payable 64,000 Depreciation—buildings and equipment 120,000 Gain on sale of equipment (48,000) Amortization of patents 16,000 24,000 Net cash provided by operating activities 424,000 Cash flows from investing activities Sale of equipment 96,000 Purchase of land (200,000) Purchase of buildings and equipment (384,000) Net cash used by investing activities (488,000) Cash flows from financing activities Payment of cash dividend (120,000) Sale of common stock 320,000 Net cash provided by financing activities 200,000 Net increase in cash 136,000 Cash, January 1, 2013 320,000 Cash, December 31, 2013 $456,000 Total assets on the balance sheet at December 31, 2013 are $2,216,000. Accumulated deprecia-tion on the equipment sold was $112,000. 70. When the equipment was sold, the Buildings and Equipment account received a credit of a. $96,000. b. $208,000. c. $160,000. d. $112,000. 71. The book value of the buildings and equipment at December 31, 2013 was a. $1,016,000. b. $1,040,000. c. $1,424,000. d. $1,176,000. 72. The accounts payable at December 31, 2013 were a. $88,000. b. $216,000. c. $64,000. d. $296,000. 73. The balance in the Retained Earnings account at December 31, 2013 was a. $360,000. b. $880,000. c. $760,000. d. $1,000,000. 74. Capital stock (plus any additional paid-in capital) at December 31, 2013 was a. $800,000. b. $920,000. c. $520,000. d. $1,240,000. Use the following information for questions 75 and 76. The balance in retained earnings at December 31, 2012 was $720,000 and at December 31, 2013 was $582,000. Net income for 2013 was $500,000. A stock dividend was declared and distributed which increased common stock $250,000 and paid-in capital $110,000. A cash dividend was declared and paid. 75. The amount of the cash dividend was a. $248,000. b. $278,000. c. $388,000. d. $638,000. 76. The stock dividend should be reported on the statement of cash flows (indirect method) as a. an outflow from financing activities of $250,000. b. an outflow from financing activities of $360,000. c. an outflow from investing activities of $360,000. d. Stock dividends are not shown on a statement of cash flows. 77. The following information was taken from the 2013 financial statements of Dunlop Corporation: Bonds payable, January 1, 2013 $ 500,000 Bonds payable, December 31, 2013 3,000,000 During 2013 • A $450,000 payment was made to retire bonds payable with a face amount of $500,000. • Bonds payable with a face amount of $200,000 were issued in exchange for equipment. In its statement of cash flows for the year ended December 31, 2013, what amount should Dunlop report as proceeds from issuance of bonds payable? a. $2,500,000 b. $2,750,000 c. $2,800,000 d. $3,200,000 78. Lindsay Corporation had net income for 2013 of $2,000,000. Additional information is as follows: Depreciation of plant assets $1,200,000 Amortization of intangibles 240,000 Increase in accounts receivable 420,000 Increase in accounts payable 540,000 Lindsay's net cash provided by operating activities for 2013 was a. $3,560,000. b. $3,440,000. c. $3,320,000. d. $1,680,000. 79. Net cash flow from operating activities for 2013 for Spencer Corporation was $450,000. The following items are reported on the financial statements for 2013: Cash dividends paid on common stock 20,000 Depreciation and amortization 12,000 Increase in accounts receivables 24,000 Based on the information above, Spencer’s net income for 2013 was a. $462,000. b. $446,000. c. $414,000. d. $406,000. 80. During 2013, Orton Company earned net income of $434,000 which included deprecia-tion expense of $78,000. In addition, the company experienced the following changes in the account balances listed below: Increases Decreases Accounts payable $45,000 Accounts receivable $12,000 Inventory 36,000 Accrued liabilities 24,000 Prepaid insurance 33,000 Based upon this information what amount will be shown for net cash provided by operating activities for 2013? a. $542,000 b. $515,000 c. $335,000 d. $317,000 81. Minear Company reported net income of $390,000 for the year ended 12/31/13. Included in the computation of net income were: depreciation expense, $60,000; amortization of a patent, $32,000; income from an investment in common stock of Brett Inc., accounted for under the equity method, $48,000; and amortization of a bond discount, $12,000. Minear also paid an $80,000 dividend during the year. The net cash provided by operating activities would be reported at: a. $446,000. b. $366,000. c. $334,000. d. $254,000. 82. In preparing Titan Inc.’s statement of cash flows for the year ended December 31, 2013, the following amounts were available: Collect note receivable $370,000 Issue bonds payable 426,000 Purchase treasury stock 210,000 What amount should be reported on Titan, Inc.’s statement of cash flows for investing activities? a. $370,000 b. $160,000 c. $796,000 d. $216,000 83. In preparing Titan Inc.’s statement of cash flows for the year ended December 31, 2013, the following amounts were available: Collect note receivable $370,000 Issue bonds payable 426,000 Purchase treasury stock 210,000 What amount should be reported on Titan, Inc’s statement of cash flows for financing activities? a. $ 56,000 b. $796,000 c. $216,000 d. $160,000 84. Jarvis, Inc. reported net income of $39,000 for the year ended December 31, 2013 Included in net income were depreciation expense of $8,400 and a gain on sale of equipment of $1,700. Each of the following accounts increased during 2013: Accounts receivable $2,200 Inventory $4,500 Prepaid rent $6,800 Available-for-sale securities $1,000 Accounts payable $5,000 What is the amount of cash provided by operating activities for Jarvis, Inc. for the year ended December 31, 2013? a. $36,200 b. $38,900 c. $27,200 d. $37,200 85. Jarvis, Inc. reported net income of $39,000 for the year ended December 31, 2013 Included in net income were depreciation expense of $8,400 and a gain on sale of equipment of $1,700. The equipment had an historical cost of $40,000 and accumulated depreciation of $24,000. Each of the following accounts increased during 2013: Patents $7,500 Prepaid rent $6,800 Available-for-sale securities $1,000 Bonds payable $5,000 What is the amount of cash provided by or used by investing activities for Jarvis, Inc. for the year ended December 31, 2013? a. ( $ 6,800) b. $16,700 c. $ 9,200 d. $14,200 86. Jarvis, Inc. reported net income of $34,000 for the year ended December 31, 2013. Included in net income was a gain on early extinguishment of debt of $60,000 related to bonds payable with a book value of $1,200,000. Each of the following accounts increased during 2013: Notes receivable $45,000 Deferred tax liability $10,000 Treasury stock $150,000 What is the amount of cash used by financing activities for Jarvis, Inc. for the year ended December 31, 2013? a. $1,290,000 b. $1,300,000 c. $ 220,000 d. $ 255,000 87. During 2013, Greta Company earned net income of $172,000 which included depreciation expense of $39,000. In addition, the Company experienced the following changes in the account balances listed below: Decreases Increases Accounts receivable $ 6,000 Accounts payable…... $22,500 Prepaid expenses 16,500 Inventory……………. ..18,000 Accrued liabilities 12,000 Based upon this information what amount will be shown for net cash provided by operating activities for 2013. a. $226,000. b. $212,500. c. $122,500. d. $113,500. 88. Cashman Company reported net income of $285,000 for the year ended 12/31/13. Included in the computation of net income were: depreciation expense, $45,000; amortization of a patent, $24,000; income from an investment in common stock of Linda Inc., accounted for under the equity method, $36,000; and amortization of a bond premium, $9,000. Cashman also paid a $60,000 dividend during the year. The net cash provided by operating activities would be reported at: a. $309,000. b. $261,000. c. $249,000. d. $201,000. 89. Net cash flow from operating activities for 2013 for Graham Corporation was $350,000. The following items are reported on the financial statements for 2013: Depreciation and amortization $ 20,000 Cash dividends paid on common stock 12,000 Increase in accounts receivable 24,000 Based only on the information above, Graham’s net income for 2013 was: a. $306,000. b. $314,000. c. $346,000. d. $354,000. 90. Donnegan Company reported operating expenses of $365,000 for 2013. The following data were extracted from the company’s financial records: 12/31/12 12/31/13 Prepaid Expenses $ 60,000 $69,000 Accrued Expenses 210,000 255,000 On a statement of cash flows for 2013, using the direct method, cash payments for operating expenses should be: a. $419,000. b. $401,000. c. $329,000. d. $311,000. 91. The following information was taken from the 2013 financial statements of Jenny Gardner Corporation: Inventory, January 1, 2013 $ 90,000 Inventory, December 31, 2013 120,000 Accounts payable, January 1, 2013 75,000 Accounts payable, December 31, 2013 120,000 Sales 600,000 Cost of goods sold 420,000 If the direct method is used in the 2013 statement of cash flows, what amount should Jenny Gardner report as cash payments to suppliers? a. $405,000 b. $435,000 c. $465,000 d. $495,000 92. Alex Company prepares its statement of cash flows using the direct method for operating activities. For the year ended December 31, 2013, Alex Company reports the following activity: Sales on account $1,200,000 Cash sales 740,000 Decrease in accounts receivable 610,000 Increase in accounts payable 72,000 Increase in inventory 48,000 Cost of good sold 900,000 What is the amount of cash collections from customers reported by Alex Company for the year ended December 31, 2013? a. $1,940,000 b. $1,810,000 c. $2,550,000 d. $1,330,000 93. Alex Company prepares its statement of cash flows using the direct method for operating activities. For the year ended December 31, 2013, Alex Company reports the following activity: Sales on account $1,200,000 Cash sales 740,000 Decrease in accounts receivable 610,000 Increase in accounts payable 72,000 Increase in inventory 48,000 Cost of goods sold 900,000 What is the amount of cash payments to suppliers reported by Alex Company for the year ended December 31, 2013? a. $ 876,000 b. $ 924,000 c. $1,020,000 d. $ 780,000 Questions 94 through 97 are based on the data shown below related to the statement of cash flows for Putnam, Inc.: Putnam, Inc. Comparative Balance Sheets December 31, 2013 2012 Assets: Current Assets: Cash $ 690,000 $ 540,000 Accounts Receivable (net) 1,560,000 1,080,000 Inventory 1,950,000 1,260,000 Prepaid Expenses 351,000 315,000 Total Current Assets 4,551,000 3,195,000 Long-Term Investments 225,000 Plant Assets: Property, Plant & Equipment 2,190,000 1,440,000 Accumulated Depreciation (450,000) (270,000) Total Plant Assets 1,740,000 1,170,000 Total Assets $6,516,000 $4,365,000 Equities: Current Liabilities: Accounts Payable $1,275,000 $1,095,000 Accrued Expenses 309,000 282,000 Dividends Payable 201,000 Total Current Liabilities 1,785,000 1,377,000 Long-Term Notes Payable 825,000 Stockholders' Equity: Common Stock 3,000,000 2,400,000 Retained Earnings 906,000 588,000 Total Equities $6,516,000 $4,365,000 Putnam, Inc. Comparative Income Statements December 31, 2013 2012 Net Credit Sales $7,020,000 $3,753,000 Cost of Goods Sold 3,915,000 1,881,000 Gross Profit 3,105,000 1,872,000 Expenses (including Income Tax) 2,586,000 1,374,000 Net Income $ 519,000 $ 498,000 Additional Information: a. Accounts receivable and accounts payable relate to merchandise held for sale in the normal course of business. The allowance for bad debts was the same at the end of 2013 and 2012, and no receivables were charged against the allowance. Accounts payable are recorded net of any discount and are always paid within the discount period. b. The proceeds from the note payable were used to finance the acquisition of property, plant, and equipment. Capital stock was sold to provide additional working capital. 94. What amount of cash was collected from 2013 accounts receivable? a. $7,500,000. b. $7,020,000. c. $6,540,000. d. $3,270,000. 95. What amount of cash was paid on accounts payable to suppliers during 2013? a. $4,605,000. b. $4,425,000. c. $4,095,000. d. $3,735,000. 96. The amount to be shown on the cash flow statement as net cash provided by investing activities would total what amount? a. $225,000. b. $750,000. c. $795,000. d. $975,000. 97. The amount to be shown on the cash flow statement as net cash provided by financing activities would total what amount? a. $1,425,000. b. $825,000. c. $600,000. d. $408,000. Use the following information for questions 98 and 99. Fleming Company provided the following information on selected transactions during 2013: Dividends paid to preferred stockholders $ 150,000 Loans made to affiliated corporations 700,000 Proceeds from issuing bonds 800,000 Proceeds from issuing preferred stock 1,050,000 Proceeds from sale of equipment 450,000 Purchases of inventories 1,200,000 Purchase of land by issuing bonds 300,000 Purchases of treasury stock 600,000 98. The net cash provided (used) by investing activities during 2013 is a. $(600,000). b. $(250,000). c. $100,000. d. $450,000. 99. The net cash provided (used) by financing activities during 2013 is a. $(1,650,000). b. $450,000. c. $750,000. d. $1,100,000. 100. The net cash provided by operating activities in Sosa Company's statement of cash flows for 2013 was $135,000. For 2013, depreciation on plant assets was $45,000, amortization of patent was $8,000, and cash dividends paid on common stock was $54,000. Based only on the information given above, Sosa’s net income for 2013 was a. $135,000. b. $82,000. c. $8,000. d. $136,000. 101. During 2013, Oldham Corporation, which uses the allowance method of accounting for doubtful accounts, recorded a provision for bad debt expense of $30,000 and in addition it wrote off, as uncollectible, accounts receivable of $10,000. As a result of these transactions, net cash flows from operating activities would be calculated (indirect method) by adjusting net income with a a. $30,000 increase. b. $10,000 increase. c. $20,000 increase. d. $20,000 decrease. Use the following information for questions 102 and 103. A flood damaged a building and contents. Floods are unusual and infrequent in this area. The receipts from insurance companies totaled $400,000, which was $120,000 less than the book values. The tax rate is 30%. 102. On the statement of cash flows (indirect method), the receipts from insurance companies should a. be shown as an addition to net income of $280,000. b. be shown as an inflow from investing activities of $280,000. c. be shown as an inflow from investing activities of $400,000. d. not be shown. 103. On the statement of cash flows (indirect method), the flood loss should a. be shown as an addition to net income of $84,000. b. be shown as an addition to net income of $120,000. c. be shown as an inflow from investing activities of $84,000. d. not be shown. 104. Zook Incorporated, had net income for 2013 of $4,000,000. Additional information is as follows: Amortization of patents $ 45,000 Depreciation on plant assets 1,650,000 Long-term debt: Bond premium amortization 65,000 Interest paid 900,000 Provision for doubtful accounts: Current receivables 80,000 Long-term nontrade receivables 30,000 What should be the net cash provided by operating activities in the statement of cash flows for the year ended December 31, 2013, based solely on the above information? a. $5,820,000. b. $5,870,000. c. $5,740,000. d. $5,840,000. 105. The net income for the year ended December 31, 2013, for Oliva Company was $1,500,000. Additional information is as follows: Depreciation on plant assets $600,000 Amortization of leasehold improvements 340,000 Provision for doubtful accounts on short-term receivables 120,000 Provision for doubtful accounts on long-term receivables 100,000 Interest paid on short-term borrowings 80,000 Interest paid on long-term borrowings 60,000 Based solely on the information given above, what should be the net cash provided by operating activities in the statement of cash flows for the year ended December 31, 2013? a. $2,560,000. b. $2,660,000. c. $2,640,000. d. $2,800,000. Multiple Choice Answers—Computational Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. 51. b 59. c 67. c 75. b 83. c 91. a 99. d 52. b 60. b 68. b 76. d 84. d 92. c 100. b 53. c 61. d 69. a 77. c 85. c 93. a 101. a 54. d 62. c 70. c 78. a 86. a 94. c 102. c 55. c 63. c 71. a 79. a 87. a 95. b 103. b 56. a 64. c 72. b 80. a 88. a 96. d 104. c 57. d 65. b 73. c 81. a 89. d 97. a 105. b 58. a 66. c 74. d 82. a 90. c 98. b MULTIPLE CHOICE—CPA Adapted Use the following information for questions 106 and 107. A company acquired a building, paying a portion of the purchase price in cash and issuing a mortgage note payable to the seller for the balance. 106. In a statement of cash flows, what amount is included in investing activities for the above transaction? a. Cash payment b. Acquisition price c. Zero d. Mortgage amount 107. In a statement of cash flows, what amount is included in financing activities for the above transaction? a. Cash payment b. Acquisition price c. Zero d. Mortgage amount Use the following information for questions 108 and 109. Smiley Corp.'s transactions for the year ended December 31, 2013 included the following: • Purchased real estate for $575,000 cash which was borrowed from a bank. • Sold available-for-sale securities for $500,000. • Paid dividends of $600,000. • Issued 500 shares of common stock for $250,000. • Purchased machinery and equipment for $125,000 cash. • Paid $450,000 toward a bank loan. • Reduced accounts receivable by $100,000. • Increased accounts payable $200,000. 108. Smiley's net cash used in investing activities for 2013 was a. $700,000. b. $375,000. c. $200,000. d. $75,000. 109. Smiley's net cash used in financing activities for 2013 was a. $25,000. b. $225,000. c. $450,000. d. $475,000. Use the following information for questions 110 and 111. Peavy Corp.'s transactions for the year ended December 31, 2013 included the following: • Acquired 50% of Gant Corp.'s common stock for $160,000 cash which was borrowed from a bank. • Issued 5,000 shares of its preferred stock for land having a fair value of $320,000. • Issued 500 of its 11% debenture bonds, due 2018, for $392,000 cash. • Purchased a patent for $220,000 cash. • Paid $120,000 toward a bank loan. • Sold available-for-sale securities for $796,000. • Had a net increase in returnable customer deposits (long-term) of $88,000. 110. Peavy’s net cash provided by investing activities for 2013 was a. $316,000. b. $416,000. c. $476,000. d. $636,000. 111. Peavy’s net cash provided by financing activities for 2013 was a. $432,000. b. $520,000. c. $552,000. d. $640,000. Use the following information for questions 112 through 114. Jamison Corp.'s balance sheet accounts as of December 31, 2013 and 2012 and information relating to 2013 activities are presented below. December 31, 2013 2012 Assets Cash $ 440,000 $ 200,000 Short-term investments 600,000 — Accounts receivable (net) 1,020,000 1,020,000 Inventory 1,380,000 1,200,000 Long-term investments 400,000 600,000 Plant assets 3,400,000 2,000,000 Accumulated depreciation (900,000) (900,000) Patent 180,000 200,000 Total assets $6,520,000 $4,320,000 Liabilities and Stockholders' Equity Accounts payable and accrued liabilities $1,660,000 $1,440,000 Notes payable (nontrade) 580,000 — Common stock, $10 par 1,600,000 1,400,000 Additional paid-in capital 800,000 500,000 Retained earnings 1,880,000 980,000 Total liabilities and stockholders' equity $6,520,000 $4,320,000 Information relating to 2013 activities: • Net income for 2013 was $1,500,000. • Cash dividends of $600,000 were declared and paid in 2013. • Equipment costing $1,000,000 and having a carrying amount of $320,000 was sold in 2013 for $360,000. • A long-term investment was sold in 2013 for $320,000. There were no other transactions affecting long-term investments in 2013. • 20,000 shares of common stock were issued in 2013 for $25 a share. • Short-term investments consist of treasury bills maturing on 6/30/14. 112. Net cash provided by Jamison’s 2013 operating activities was a. $1,500,000. b. $2,120,000. c. $2,080,000. d. $2,160,000. 113. Net cash used in Jamison’s 2013 investing activities was a. $2,320,000. b. $1,820,000. c. $1,680,000. d. $1,720,000. 114. Net cash provided by Jamison’s 2013 financing activities was a. $480,000. b. $520,000. c. $1,080,000. d. $1,680,000. 115. Foxx Corp.'s comparative balance sheet at December 31, 2013 and 2012 reported accumulated depreciation balances of $850,000 and $600,000, respectively. Property with a cost of $50,000 and a carrying amount of $38,000 was the only property sold in 2013. Depreciation charged to operations in 2013 was a. $238,000. b. $250,000. c. $262,000. d. $212,000. 116. Nagel Co.'s prepaid insurance was $90,000 at December 31, 2013 and $45,000 at December 31, 2012. Insurance expense was $31,000 for 2013 and $27,000 for 2012. What amount of cash disbursements for insurance would be reported in Nagel's 2013 net cash provided by operating activities presented on a direct basis? a. $94,000. b. $76,000. c. $59,000. d. $31,000. Multiple Choice Answers—CPA Adapted Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. 106. a 108. c 110. b 112. c 114. a 116. b 107. c 109. b 111. b 113. a 115. c DERIVATIONS — Computational No. Answer Derivation 51. b $100,000 – $700,000 = ($600,000). 52. b $1,000,000 – $300,000 – $200,000 $800,000 = $1,300,000. 53. c $32,000 $40,000 $60,000 = $132,000 (NI) ($20,000 – $4,000) – $8,000 = $8,000 (Loss) $72,000 $4,000 – $32,000 = $44,000 (Depr. exp.) $132,000 – $60,000 – $100,000 $60,000 $8,000 $44,000 $52,000 –$24,000 = $112,000. 54. d $8,000 – ($360,000 $20,000 – $300,000) = ($72,000). 55. c ($160,000) $120,000 – $40,000 = ($80,000). 56. a $190,000 – $144,000 = $46,000. 57. d $600,000 $1,800,000 – $240,000 – $90,000 – $180,000 $150,000 = $2,040,000. 58. a $216,000 $36,000 ($240,000 $48,000 – $228,000) – $108,000 $72,000 $60,000 – $30,000 = $306,000. 59. c $180,000. 60. b $162,000 $6,300,000 – $270,000 = $6,192,000. 61. d $294,000 $72,000 – $264,000 = $104,000. 62. c ($144,000) ($180,000) = ($324,000). 63. c $300,000 – $186,000 – $2,450,000 = $2,336,000. DERIVATIONS — Computational (cont.) No. Answer Derivation 64. c $85,000 – ($750,000 – $700,000) = $55,000, $85,000 (proceeds). 65. b Conceptual. 66. c $121,000 – ($213,000 – $114,000) = $22,000, $121,000 (proceeds). 67. c $1,470,000 – $1,374,000 ($504,000 – $288,000) = $312,000. 68. b $660,000 – $570,000 ($350,000 – $156,000) = $284,000. 69. a $2,160,000 – $1,950,000 $350,000 = $560,000. 70. c $96,000 – $48,000 = $48,000 (BV); $48,000 $112,000 = $160,000. 71. a ($1,200,000 – $400,000) – $48,000 $384,000 – $120,000 = $1,016,000. 72. b $152,000 $64,000 = $216,000. 73. c $480,000 $400,000 – $120,000 = $760,000. 74. d $920,000 $320,000 = $1,240,000. 75. b $720,000 $500,000 – ($250,000 $110,000) – X = $582,000 X = $278,000. 76. d Conceptual. 77. c $3,000,000 – $500,000 $500,000 – $200,000 = $2,800,000. 78. a $2,000,000 $1,200,000 $240,000 - $420,000 $540,000 = $3,560,000. 79. a X $12,000 – $24,000 = $450,000; X = $462,000. 80. a $434,000 $78,000 $45,000 – $36,000 $12,000 – $24,000 $33,000 = $542,000. 81. a $390,000 $60,000 $32,000 – $48,000 $12,000 = $446,000. 82. a $370,000. 83. c 426,000 – $210,000 = $216,000. 84. d $39,000 $8,400 – $1,700 – $2,200 – $4,500 – $6,800 $5,000 = $37,200. 85. c [($40,000 – $24,000) $1,700] – $7,500 – $1,000 = $9,200. 86. a $1,200,000 - $60,000 $150,000 = $1,290,000. DERIVATIONS — Computational (cont.) No. Answer Derivation 87. a $172,000 $39,000 $22,500 – $18,000 $6,000 $16,500 – $12,000 = $226,000. 88. a $285,000 $45,000 $24,000 – $9,000 – $36,000 = $309,000. 89. d X $20,000 – $24,000 = $350,000 X – $4,000 = $350,000; X = $354,000. 90. c $365,000 $9,000 - $45,000 = $329,000. 91. a $420,000 ($120,000 – $90,000) – ($120,000 – $75,000) = $405,000. 92. c $1,200,000 $740,000 $610,000 = $2,550,000. 93 a $900,000 – $72,000 $48,000 = $876,000. 94. c $1,080,000 $7,020,000 – $1,560,000 = $6,540,000. 95. b $1,095,000 ($3,915,000 $1,950,000 – $1,260,000) – $1,275,000 = $4,425,000. 96. d $225,000 ($2,190,000 – $1,440,000) = $975,000. 97. a $825,000 ($3,000,000 – $2,400,000) = $1,425,000. 98. b ($700,000) $450,000 = ($250,000). 99. d ($150,000) $800,000 $1,050,000 ($600,000) = $1,100,000. 100. b $135,000 – $45,000 – $8,000 = $82,000. 101. a $30,000. 102. c Conceptual, $400,000 (proceeds), (extraordinary item). 103. b Conceptual, $520,000 – $400,000 = $120,000. 104. c $4,000,000 $45,000 $1,650,000 – $65,000 $80,000 $30,000 = $5,740,000. 105. b $1,500,000 $600,000 $340,000 $120,000 $100,000 = $2,660,000. DERIVATIONS — CPA Adapted No. Answer Derivation 106. a Conceptual. 107. c Conceptual. 108. c ($575,000) $500,000 – $125,000 = ($200,000). 109. b $575,000 – $600,000 $250,000 – $450,000 = ($225,000). 110. b ($160,000) – $220,000 $796,000 = $416,000. 111. b $160,000 $392,000 – $120,000 $88,000 = $520,000. 112. c $1,500,000 – $180,000 ($900,000 – $900,000 $680,000) - ($360,000 – $320,000) $20,000 $220,000 – ($320,000 – $200,000) = $2,080,000. 113. a $320,000 $360,000 – ($3,400,000 $1,000,000 – $2,000,000) – $600,000 = $2,320,000. 114. a 20,000 × $25 = $500,000 $500,000 $580,000 – $600,000 = $480,000. 115. c $850,000 – $600,000 ($50,000 – $38,000) = $262,000. 116. b $90,000 $31,000 – $45,000 = $76,000. EXERCISES Ex. 23-117—Direct and indirect methods. Compare the direct method and the indirect method by explaining each method. Solution 23-117 The direct method adjusts revenues and expenses to a cash basis. The difference between cash revenues and cash expenses is cash net income, which is equal to net cash flow from operating activities. The indirect method involves adjusting accrual net income to a cash basis. This is done by starting with accrual net income and adding or subtracting noncash items included in net income. Examples of adjustments include depreciation, amortization, other noncash expenses and revenues, gains and losses, and changes in the balances of current assets and current liabilities during the year. Ex. 23-118—Classification of cash flows. Note that X in the following statement of cash flows identifies a dollar amount and the letters (A) through (F) identify specific items which appear in the major sections of the statement prepared using the indirect method. Statement of Cash Flows Cash flows from operating activities Net income X Adjustments to reconcile net income to net cash provided by operating activities: Add X (A) Deduct –X (B) Net cash provided by operating activities X Cash flows from investing activities Inflows X (C) Outflows –X (D) Net cash provided (used) by investing activities X Cash flows from financing activities Inflows X (E) Outflows –X (F) Net cash provided (used) by financing activities X Net increase (decrease) in cash X Instructions For each of the following items, indicate by letter in the blank spaces below, the section or sections where the effect would be reported. Use the code (A through F) from above. If the item is not required to be reported on the statement of cash flows, write the word "none" in the blank. Assume that generally accepted accounting principles have been followed in determining net income and that there are no short-term securities which are considered cash equivalents. 1. After the retirement of an officer, the insurance policy was canceled, and a cash settlement was received by the firm. These proceeds were in excess of the book value of the policy. 2. Sales discounts lapsed and not taken by customers. (Sales recorded at net originally.) 3. Accrued estimated income taxes for the period. These taxes will be paid next year. 4. Amortization of premium on bonds payable. 5. Premium amortized on investment in bonds. 6. The book value of trading securities was reduced to fair value. 7. Purchase of available-for-sale securities. 8. Declaration of stock dividends (not yet issued). 9. Issued preferred stock in exchange for equipment. Ex. 23-118 (cont.) 10. Bad debts (under allowance method) estimated and recorded for the period (receivables classified as current). 11. Gain on disposal of old machinery. 12. Payment of cash dividends (previously declared in a prior period). 13. Trading securities are sold at a loss. 14. Two-year notes issued at discount for a patent. 15. Amortization of Discount on Notes Receivable (long-term). 16. Decrease in Retained Earnings Appropriated for Self-insurance. Solution 23-118 1. B and C 7. D 13. A and C 2. B 8. None 14. None 3. A 9. None 15. B 4. B 10. A 16. None 5. A 11. B 6. A 12. F Ex. 23-119—Classification of cash flows and transactions. Give: (a) Three distinct examples of investing activities. (b) Three distinct examples of financing activities. (c) Three distinct examples of significant noncash transactions. (d) Two examples of transactions not shown on a statement of cash flows. Solution 23-119 (a) Investing activities: Purchase or sale of noncurrent assets Purchase or sale of securities of other entities Loans or collection of principal of loans to other entities (b) Financing activities: Issuing or reacquiring stock Issuing or redeeming debt Paying cash dividends to stockholders (c) Significant noncash transactions: Acquiring assets by issuing stock or debt Capital leases Conversion or refinancing of debt Exchanges of nonmonetary assets Solution 23-119 (cont.) (d) Not shown on statement of cash flows: Stock dividends Appropriations of retained earnings Ex. 23-120—Effects of transactions on statement of cash flows.

Preview 4 out of 59  pages

solutions

The benefits of buying summaries with Stuvia:

Guaranteed quality through customer reviews

Guaranteed quality through customer reviews

Stuvia customers have reviewed more than 450,000 summaries. This how you know that you are buying the best documents.

Quick and easy check-out

Quick and easy check-out

You can quickly pay through credit card or Stuvia-credit for the summaries. There is no membership needed.

Focus on what matters

Focus on what matters

Your fellow students write the study notes themselves, which is why the documents are always reliable and up-to-date. This ensures you quickly get to the core!

$ 19.49
  • (0)
  Add to cart